Είμαι ο Απόστολος Ε. Γαργαβάνης, αγιογράφος από τον Προβατά Ν. Σερρών.

Εμφανίζομαι στον διαδικτυακό ιστότοπο για να σας παρουσιάσω την ήδη από πολλών χρόνων προσπάθειά μου να διακονήσω την λατρευτική τέχνη της Αγιογραφίας, προβάλλοντας την ορθόδοξή μας πίστη με καλλιτεχνικά μέσα, κάνοντας σκοπό ζωής την τέχνη αυτή, μετά από πορεία αναζήτησης και σπουδής.

Η διάθεση μου να προσφέρω τα μέγιστα για την διάσωση της παράδοσης της Αγίας Εκκλησίας μας με οδήγησε, δεκαπέντε ετών στην Μαξίμειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης. Εκεί διδάχθηκα τις βάσεις της ζωγραφικής επιγνοίας, τις οποίες σύντομα, εφάρμοσα και έμπρακτα, εργαζόμενος με ομάδες αγιογράφων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η υποχρέωση της στράτευσης μου προσέφερε την ευκαιρία, παράλληλα με τα άλλα καθήκοντα μου, να αγιογραφήσω Ιερούς Ναούς, οι οποίοι ανήκαν στην δικαιοδοσία του ελληνικού στρατού. Καίρια μαθητεία για μένα αποτέλεσε η παραμονή μου στο εργαστήριο του κορυφαίου σύγχρονου αγιογράφου Δημήτρη Πολυβακίδη από τον οποίο υποδειγματίστηκα στην τεχνοτροπία του σχεδίου, αλλά, κυρίως, στο μέτρο της εικαστικής ελευθερίας εντός του πλαισίου της βυζαντινής κληρονομιάς. Δίπλα του απέκτησα συνείδηση της ανάγκης πρωτοτυπίας του έργου με σεβασμό στις φόρμες της πνευματικότητας, που άνθησε στα αρχέγονα ασκητήρια της ερήμου. Η πρόνοια του Κυρίου και η διάθεση για περαιτέρω σπουδή με οδήγησαν να συνεργαστώ με τον Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Σώζο Γιαννούδη, στην ιεραποστολική του προσπάθεια στην Νότιο Κορέα.

Ενταγμένος στην ομάδα του εργάστηκα στην αγιογράφηση ναών στην Άπω Ανατολή, ενώ η πολύτιμη συνεργασία μαζί του συνεχίστηκε και σε εργασίες ανά την Ελλάδα. Παράλληλα με τις παραπάνω μαθητείες και συνεργασίες συνέχισα να επισκέπτομαι συχνά την πνευματική πολιτεία του Άθωνα. Το απόκοσμον του τόπου και η πλούσια εικαστική του σκευή μου πρόσεφεραν ερείσματα δημιουργικότητας και ένα σημείο σκιαυγείας μεταξύ ουρανού και γής.

Εκεί γνώρισα εμπνευσμένους τη χάριτι του ζωαρχικού Πνεύματος μοναχούς – αγιογράφους, όπως ο πατήρ Αρσένιος Μπουραζέρης και ο πατήρ Λουκάς ο Ξενοφωντινός, επαξίους συνεχιστές της μακραίωνης παραδόσεως του Αγιωνύμου Όρους. Ένας ακόμη σημαίνων παράγοντας στην εξέλιξη της τεχνοτροπίας μου υπήρξε η συναναστροφή με τον σπουδαίο τεχνίτη της αγιογραφίας, Χρήστο Τσιάντα. Παρακολουθώντας από κοντά την εξαίρετη φιλοτέχνησή του βρέθηκα σε μια γόνιμη καλλιτεχνική συνομιλία, η οποία απέφερε περαιτέρω εφόδια στην εικαστική παντευχία μου.

Διάγοντας την 3η δεκαετία της ζωής μου πιστεύω ότι κατάφερα, σύν Θεώ να αποκτήσω εικαστικό διάνυσμα, το οποίο εξετιμώντας Σεβ. Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος μου ανέθεσαν την αγιογράφηση ναών καθώς και την εκπόνηση φορητών εικόνων. Αξίζει να αναφέρω τη συνεργασία μου με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο, προνοία και κατευθύνσει του οποίου αγιογράφησα φορητές εικόνες και Ι. Ναούς στην εκκλησιαστική του περιφέρεια. Επίσης συνεργάστηκα με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο ο οποίος μου ανέθεσε την αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, καθώς και με άλλες Μητροπόλεις κατόπιν αναθέσεως για την κατασκευή εικόνων. Ως την κορυφαία και πλέον συγκινητική στιγμή της έως τούδε πορείας μου θεωρώ τη συνάντησή μου με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του τόσο στην Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, όσο και στη Λέσβο όπου και του επέδωσα εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Εκτός από τους πρόφρονες λόγους που κατ’ ιδίαν μου απηύθυνε για την καλλιτεχνική αξία των εικόνων, με ευχαρίστησε και διά θερμής επιστολής μέσω του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Ελπιδοφόρου νυν Προύσης.

Έργα μου επίσης ευρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές εις την Ελλάδα αλλά και εις το εξωτερικόν (όπως Γερμανία, Αμερική, Αυστραλία).
Ευελπιστώ ότι θα μου δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσω να διανύω τον δρόμο δημιουργίας στην τέχνη της Αγιογραφίας η οποία υμνεί την δόξα του Θεού έχοντας διάθεση να προσφέρω τα μέγιστα τόσο στην Αγία μας Εκκλησία όσο και εις ιδιώτας.