Εργαστήριο Πεύκης

Το μεγαλείο της Ορθόδοξης εικονογραφίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη διάρκεια της υπερχιλιόχρονης βυζαντινής πολιτισμικής διαδρομής, έγκειται στο ότι κατορθώνει, μέσα από την έντονη πνευματικότητα που αποπνέουν οι εξαϋλωμένες, ασκητικές ,μορφές που ιστορεί, να οδηγεί σε έναν υπερβατικό τρόπο λατρείας και προσευχής απαλλαγμένο από τα γήινα, τα καθημερινά, τα επουσιώδης.

Σε έναν τρόπο Λατρείας που κατευθύνει σε μια άλλη προσέγγιση και αξιόλογη της ουσίας της ζωής και των πραγμάτων, πιο ανθρώπινη, πιο ρεαλιστική, πραγματικά ελεύθερη , που οικείωνε τον άνθρωπο με το Θεό – Δημιουργό του.

Εξαίρετα πρωτότυπα δείγματα αυτής της μοναδικής τέχνης, που μας έχουν κληροδοτηθεί και που βρίσκονται σε διάφορους ναούς, μοναστήρια, σημαντικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές προκαλούν ακόμη και στο σημερινό -αποστασιοποιημένο από το Θεό – άνθρωπο τον πηγαίο θαυμασμό, το σεβασμό, το δέος με την εκφραστική τους τελειότητα .Αυτοί ακριβώς οι ανεκτίμητοι θησαυροί αποτελούν πηγή των θεμάτων του εργαστηρίου μας.

Το οικογενειακό μας εργαστήριο με την επωνυμία ΄΄Πεύκης ΄΄ ιδρύθηκε το 1980 από τον Πατέρα ΄΄ Πεύκη΄΄ και βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων Μοναστηριών.

Ο Πατέρας Πεύκης γεννήθηκε το 1954 και μετά το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών φοίτησε στην εκκλησιαστική ακαδημία Άγιου Όρους(1972-1975). Εκεί διδάχτηκε την τέχνη της Βυζαντινής αγιογραφίας από τον Ιωάννη Βράνο. Έκτοτε εργαζόταν ως αγιογράφος και παράλληλα φοιτούσε στην εκκλησιαστική ακαδημία της Θεσσαλονίκης(1975-1978) και χειροτονήθηκε Ιερεύς το 1980.

Από το 1980 προχωρά στην παραγωγή αντίγραφων φορητών εικόνων της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τόσο στη διατήρηση όσο και την ευρύτερη κατά τον δυνατόν, διάδοση της συγκεκριμένης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Στους χώρους μας οι ειδικευμένοι τεχνίτες μας και προπαντός, οι αγιογράφοι μας με τη βαθιά γνώση του αντικειμένου της εργασίας τους αλλά και του ρόλου της εικόνας στη λατρευτική μας παράδοση με συναίσθηση ευθύνης και απόλυτη προσήλωση στις παραδοσιακές τεχνοτροπίες και μεθόδους, αποτυπώνουν κάθε αντίγραφο πάνω σε χειροποίητο καμβά ο οποίος φτιάχνεται στο εργαστήριο μας , με φόντο φύλλο χρυσού, με χρώματα δουλεμένα κυρίως με αυγό και άλλα παραδοσιακά υλικά.

Έτσι κάθε εικόνα μας δεν είναι απλά μια αντιγραφή της καλύτερης δυνατής ποιότητας ενός πρωτοτύπου, αλλά κατάθεση ψυχής , έργο καλλιτεχνικής ποιότητας με αυτόνομη αξία, δουλεμένο με μεράκι , ζήλο και προπαντός πίστη στην ιερότητα του Αυτό καταφαίνεται με τον πλέον σαφή τρόπο από τα δείγματα των έργων μας που μας έχουν καταξιώσει τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο εξ αιτίας της άριστης ποιότητάς τους, που άλλωστε διακρίνει και κάθε άλλο έργο μας.